Przewodniczące i Przewodniczący Jury YC 2025
Głodni kreatywnych wyzwań? Przedstawiamy Przewodniczące i Przewodniczących jury Young Creatives Cannes!
Young Creatives Cannes to przestrzeń dla młodych twórców, którzy pragną dać się poznać na międzynarodowej scenie kreatywnej. Chcesz wiedzieć, co kieruje przewodniczącymi tego prestiżowego konkursu? Mamy odpowiedzi od naszych przewodniczących, którzy doskonale wiedzą, jak karmić swoją kreatywność i jak inspirować innych! Podzielili się z nami swoimi refleksjami na pytanie: „Czym karmicie swoją kreatywność?”
Gotowi na kulinarną podróż?
Michał Pawlik
Mamastudio
"Przez lata pracy kreatywnej, która potrafi być stresująca i wymaga zaangażowania wszystkich zmysłów, cenię sobie poczucie spokoju i comfort food. Swoją kreatywność karmię więc zupami. Raz w tygodniu gotuję wegetariański bulion i robię z niego zupy – barszcz ukraiński, pho, ogórkową, dahl, tom kha, żurek itp. itd. Jak jestem spokojny, mam lepsze pomysły i lepiej mi się pracuje."
Karolina Kałużna
Przestrzeń
"Nie wiem, czy kreatywność można świadomie karmić – nigdy nie wiadomo, co okaże się dla niej pożywne. Ale to, co na pewno wzmaga apetyt, to głód, czyli chwile, gdy robi się rzeczy po nic. W ogóle nie myśląc, co zrobi z nimi kreatywność."
Helena Korniejew
Big Picture
„Karmię swoją kreatywność codziennością oraz kontaktami z ludźmi. Wierzę, że prawdziwa kreatywność rodzi się z ciekawości świata i otwartości na nieznane. Uczestnicząc w wydarzeniach takich jak Cannes Lions, Impact CEE czy Web Summit, staram się wybierać te punkty z agendy, które rozszerzają moje horyzonty, nawet jeśli nie odpowiadają bezpośrednio moim zainteresowaniom. Z pasją przeglądam także magazyny z całego świata i obserwuję na social mediach osoby, które zaintrygowały mnie w nich swoimi wywiadami czy artykułami. Kreatywność jest jak ogród – wymaga odpowiedniego nawożenia i pielęgnacji, wymaga też uważności na świat.”
Renata Wasiak-Sosnowska
Havas Media
"Sztuka, taniec i śpiew"
Wojtek Kowalik
Brain
„Wszystkim. Rozmowami z sąsiadami na spacerze z psem, eksperymentowaniem w kuchni, zabawą zapachami w domu, literaturą, nauką, muzyką, filmami, grami wideo i oczywiście kampaniami komunikacyjnymi na wysokim poziomie konceptualnym. Staram się wchłaniać życie jak gąbka. Wszystko co przychodzi z zewnątrz biorę jakim to jest, bez filtra, a potem staram się to ułożyć z tym wszystkim co mam wewnątrz — również bez filtra. Kluczem jest wiedzieć, jak się uczyć i nie bać się chaosu, a wręcz umieć odnaleźć radość w jego doświadczaniu.”
Wojtek Kowalik
Brain
Maciej Waligóra
DDB Warszawa
"Czym karmię swoją kreatywność? Codziennie czymś innym. Najlepiej jeśli za każdym razem jest to coś z zupełnie innej kategorii. A dzisiaj? Jogurtem z granolą, kawą i zupą pomidorową z mascarpone i grzankami."
Czas zasilić własną kreatywność i stanąć do wyzwania.
Na zgłoszenia czekamy do 10.02.